We helpen je graag om zorg te dragen voor onze planeet. Dit doen we door samen met partners te werken aan duurzame projecten. Daarnaast geven we ook een aantal concrete tips voor een duurzamer leven.
Waarom dit zo broodnodig is? dat lees je hier!
WOP! tips!
Tips om plastic te vermijden

Het Europees Parlement gaat voor een verbod op het wegwerpplastic waarvoor een realistisch ecologisch verantwoord alternatief bestaat. Het gaat dan over plastic wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes. Goed nieuws! Maar nog beter nieuws is dat we ook het heft in eigen handen kunnen nemen. Het is echt niet moeilijk om zelf een verschil te maken!

Plastic-vrije alternatieven
Plastic is overal aanwezig in ons dagelijks leven, maar er bestaan genoeg alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan shampoo-bars en deo-sticks, houten haar- en tandenborstels, hervulbare drinkflessen en bekers, herbruikbare diepvrieszakjes, metalen of bamboe rietjes, wasbare luiers of maandverbanden, stoffen boodschappentassen, enzovoort!
Je vindt tal van zero waste producten in onze winkel Bokaal. Je kan er ook je herbruikbare potjes komen vullen!
Organiseer een plasticvrij feestje
Verstuur je uitnodigingen digitaal, gebruik herbruikbare borden, bekers en bestek en kijk verder dan traditionele versiering. Vergeet balonnen, wees vindingrijk en loop misschien eens langs bij de kringloopwinkel?


Koop bewust plasticvrij
Door op kleine dingen te letten en bewuster te consumeren, kunnen we heel wat plastic vermijden. Neem bijvoorbeeld je eigen herbruikbaar potje of zakje mee naar de winkel, de slager of de bakker. Koop geen koekjes in miniverpakkingen of scrubs met microplastics. Of koop ook eens iets niet, maar huur het, of leen het van buren, vrienden of familie.
Spread the message
Overtuig je buren, vrienden, collega’s, kinderen, … Hoe meer mensen en organisaties die plasticbewust leven en werken, hoe meer impact!

Tips voor ethisch verantwoorde kledij

Wist je dat je bijna 40 kg CO2 per jaar kan besparen door zes kledingstukken minder te kopen? Als iedere Belg dat zou doen scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 56.000 keer met de auto rond de wereld rijden!
Koop jij enkel wat je echt nodig hebt? Ben je benieuwd naar de CO2-uitstoot van je kledingkast en koopgedrag? Doe dan de test via Fashion Footprint Calculator en ontdek hoe proper jouw kleerkast is.

Herstel, hergebruik of ruil!
Herstel kapotte kledingstukken, of geef ze een nieuw leven. Hier leggen de transformisten uit hoe dit kan.
Ben je uitgekeken op een kledingstuk? Geef het weg, verkoop of ruil het. Ruilen kan in onze winkel Bokaal, aan het ruilrek. Kom het zeker eens testen!
Koop tweedehands
Tweedehands is hip en bovendien goedkoop. Een groot voordeel is ook dat er geen nieuwe productiematerialen voor nodig zijn en we sparen zo ook heel wat pesticiden, water en transportkilometers uit. Veel tweedehandswinkels ondersteunen bovendien ook sociale tewerkstelling.
In Tielt vind je tweedehandskledij in De Rinkel, de Kringwinkel en La Belle. Het aanbod aan tweedehandskledij is erg uitgebreid, je vindt ongetwijfeld wel iets dat jou aanspreekt: vinted, 2dehands.be, zusse, ottersenflamingos, karoesel, secondlife, thinktwice, …!

Ga voor eco- en fair fashion
Koop je toch nieuw, kies dan voor kledij uit duurzame materialen (zoals biologisch katoen, hennep of bamboe) en met een fairtrade keurmerk. Zo vermijd je om ongewild kinderarbeid en ongezonde werkomstandigheden mee te ondersteunen. Via volgende websites vind je meer informatie over betrouwbare eco labels en waar ze juist voor staan: goodonyou, labelinfo, fairwear, schonekleren, COSH.
Tips voor duurzame voeding

De uitdagingen rond onze voedselvoorziening zijn gigantisch. We zijn met steeds meer mensen, er is enorm veel land en water nodig om ons voedsel te produceren, we transporten ons voedsel de wereld rond en we verspillen anno 2023 nog ruim ⅓ van al ons eten. Landbouwpraktijken hebben vaak een negatieve impact op het klimaat, de biodiversiteit, de kwaliteit van het water dat we drinken en de lucht die we inademen. Wereldwijd worden wouden gekapt voor ons voedsel, zoals voor vlees, koffie, cacao en palmolie.
Het goede nieuws is dat je er dat er veel duurzame alternatieven zijn. Je kan er zelf voor kiezen om bij te dragen aan een eco-positieve landbouw, waarin niet tegen maar mét de natuur wordt gewerkt en dit voor een eerlijke prijs. Met jouw dagelijkse keuzes heb je dus zelf de troef in handen om onze voedselproductie grondig te verduurzamen.
Minder vlees en zuivel

Minder vlees en zuivel, dit is misschien wel onze belangrijkste tip. Eén of twee keer per week is misschien voldoende? Wanneer je toch vlees of zuivel eet, kies dan voor producten recht van bij de boer waarvan je weet dat hij of zij ecologisch werkt en de dieren goed verzorgt. Zulke producten vindt je ook bij Bokaal.
In Bokaal werken we met “LEF”. We kiezen zoveel als mogelijk voor producenten die Lokaal en Ecologisch werken en die een Faire prijs krijgen. Dat gaat van onze groentepakketten uit Ardooie of kaas uit Ichtegem en Lievegem, tot onze in Tielt vervaardigde chocolade op basis van bio en fairtrade cacao, tot onze koffie rechtstreeks van een boerencoöperatie in Honduras.
Geen voedselverspilling
Verspil geen eten. We eten vaak meer dan nodig. De aanbevolen 2000 kcal zijn gemiddeld gezien voldoende.
Heb je een plekje vrij in de tuin? Plaats dan een compostbak en hou een paar kippen. Zo gaat niets verloren.


Biologisch en lokaal
Kies jouw voedsel bij voorkeur lokaal en biologisch. Uit jouw eigen moestuintje, of van bij een boer in de buurt. Eet vooral vers uit het seizoen. De VELT seizoenskalender kan je hiermee op weg helpen.
Tips voor minder impact, elektronisch en digitaal

5R: Reduce, Re-use, Repair, Refurbish, Recycle
Om jouw digitale en elektronische voetafdruk te verminderen, kan je de “5R-principes” hanteren.

Reduce: Laat je toestel langer meegaan. Een smartphone wordt gemiddeld slechts anderhalf jaar gebruikt, bij jongeren zelf vaak niet langer dan een jaar. Als we daar met z’n allen een jaartje bij doen, dan besparen we jaarlijks de uitstoot van 1 miljoen auto’s! Je toestel langer laten meegaan, begint met het goed te beschermen. Een hoesje en screenprotector zijn daarom geen overbodige luxe. Koop je toch een nieuw toestel? Kies dan voor een herstelbaar toestel (check de herstelbaarheid op IFIXIT) en een duurzame smartphone, zoals de Fairphone. Die is eerlijk, modulair en herstelbaar.
Re-use: Toestellen die het nog goed doen, kan je delen, ruilen, of doorverkopen.
Repair: Een defect toestel? Kijk dan eerst even of het nog hersteld kan worden. Zoek een hersteldienst in jouw buurt (in Tielt is er bv. https://fixedit.be/), misschien wordt er wel een repair café georganiseerd of kan je er zelf één opzetten? Kijk zeker ook eens op IFIXIT, een online platform waar je instructies voor herstel terugvindt, maar ook kwaliteitsonderdelen en -tools kan aankopen, en (gratis) beroep kan doen op de expertise van een toegewijde gemeenschap. Ga voor open source bij softwareproblemen. Tizen is een aanrader op dat vlak.
Refurbish: Een refurbished smartphone is een gebruikt toestel dat voor verkoop werd gecontroleerd en hersteld indien nodig. Het is net als nieuw. Het gaat om testmodellen, teruggestuurde modellen of toestellen die werden geruild door hun eigenaars. Heel wat verkooppunten bieden refurbished toestellen aan. Online kan je terecht bij onder meer swappie, refurbished.be of backmarket.be.
Recycle: je toestel is niet meer herstelbaar? Laat het dan niet thuis in een lade liggen maar breng het binnen bij een recupel afhaalpunt. Zo kunnen de grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Veel winkels geven je trouwens een tegoedbon als je je oude toestel binnenbrengt.
Opruimen maar!
Ruim je smartphone op.

Verwijder al die overbodige apps die je toch nooit gebruikt. Ook ongebruikte apps kunnen maandelijks honderden megabytes aan energie verbruiken voor updates.
Verwijder e-mails en accounts die je nooit gebruikt. Jouw telefoon zal sneller werken en de batterij zal langer meegaan.
Verwijder onnodige en dubbele foto’s en video’s. Hiermee kan je tientallen gigabytes aan waardevolle opslagruimte vrijmaken.
Ruim je computer op.
Verwijder bestanden die dubbel of nutteloos zijn. Sorteer foto’s en video’s, verwijder duplicaten en onbruikbare bestanden. Archiveer de belangrijke bestanden. Je zal ervan versteld staan hoeveel verbazingwekkende dingen je computer zal terugvinden!
Ruim je mailbox op
Filter e-mails en archiveer ze. Schrijf je uit van nieuwsbrieven die je niet leest. Selecteer lange gesprekken, kies de nieuwste en verwijder de rest. Zoek naar gemeenschappelijke namen, adressen en woorden om soortgelijke e-mails te verzamelen, zodat je de massa aan mails de baas kan. Wees dapper en klik op de knop “verwijderen”.
Kleine veranderingen maken een groot verschil
Een paar kleine veranderingen in onze gewoonten, kunnen een wereld van verschil betekenen. Stop bijvoorbeeld met het versturen van korte ‘ok’ en ‘dank u’ mails. Bewaar belangrijke bestanden op één gedeelde locatie in plaats van dit rond te mailen. Denk na over wat je echt nodig hebt, voordat je een back-up maakt. Maak minder “snelle content” en ga bewuster om met je video’s en foto’s.

Door internetgewoonten aan te passen, zoals het uitschakelen van video tijdens een virtuele vergadering, het verminderen van de kwaliteit van streamingdiensten, minder lang gamen, minder tijd besteden aan sociale media en jezelf afmelden voor nieuwsbrieven en e-maillijsten, kan je jouw digitale ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen! Wees creatief en leef licht 🙂
Tips voor minder verborgen impact

Met alles wat we doen hebben we – vaak onbewust – een impact op ons leefmilieu, op ons klimaat en op andere mensen. Zonder het te beseffen, schuiven we de gevolgen van ons doen en laten door naar de volgende generaties en naar landen ver van hier. Omdat we deze impact niet vaak niet kunnen voelen of zien, spreken we over de ‘verborgen impact’.
Nederlands onderzoek bracht de gemiddelde top 10 van de verborgen impact in beeld. ‘Spullen kopen’, met de auto rijden, ‘huis’ (bouwen, energieverbruik thuis, …) en ‘vlees & vis’ prijken bovenaan de lijst, gevolgd door kleding & textiel, zuivel & eieren, persoonlijke verzorging in de badkamer en openbaar vervoer. De verborgen impact is uiteraard niet voor iedereen gelijk, je kan jouw eigen verborgen impact hier berekenen.
Maar hoe kan je jouw verborgen impact verminderen? Door onze tips hierboven te volgen, over verpakking, kledij, voeding en elektronica. Maar je kan nog meer doen.
Groen in plaats van grijs

Zorgen voor minder beton en meer groen. Planten, struiken en bomen verhogen de biodiversiteit, leiden tot minder wateroverlast, gezondere lucht en een beter klimaat. Groenvoorziening en ruimte voor waterpartijen heeft bovendien een positief effect op de gevolgen van de klimaatverandering in een bebouwde omgeving, het werkt prima tegen ‘hittestress’ en zorgt voor een buffer zowel bij droogte als periodes van wateroverlast.
Een bijzonder belangrijke boodschap voor onze lokale beleidsmakers, maar iedereen kan hiermee aan de slag: groen op de speelplaats of bedrijventerreinen, of in de eigen tuin. Kan er wat verharding plaats maken voor groen? Doe jij al mee met het kampioenschap tegelwippen?
Van strak gazon naar ecologisch tuinieren
Over onze tuinen gesproken… Wist je dat ongeveer 12% van de oppervlakte in Vlaanderen uit tuinen bestaat? Dat is een enorme hefboom om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken en de biodiversiteit te verhogen. Een robuuste, levende tuin kan zichzelf onderhouden, meer water vasthouden, koolstof opslaan in de bodem en nuttige planten en diersoorten aantrekken. Met wat ruimte voor spontaan verwilderde hoekjes en takkenhopen, een composthoek, een paar bessen- en fruitbomen, en misschien een waterpartij, creëer je al snel een mini-paradijs voor vogels, egels, wilde bijen, vlinders en bodemleven. Laat de bestrijdingsmiddelen en kunstmest maar achterwege, een gezonde tuin voedt zichzelf.

Nog veel meer inspiratie vind je op de websites van “maai mei niet” en “bye bye gazon“. Check zeker ook eens de website van VELT.
Consuminderen
We worden voortdurend verleid om te kopen, door reclameboodschappen, actieprijzen, black Friday, … . Dit zorgt voor een enorme milieu- en klimaatlast die prima vermeden kan worden. In plaats van meer te kopen, kunnen we ook consuminderen! Er zijn best veel initiatieven die je helpen om te laten liggen wat je eigenlijk niet nodig hebt. Denk aan repair cafés, geefpleinen, autodelen, deel-apps, klusbibs, swishing events, boekenruilkasten, speelotheken, babytheken en kringwinkels.

Een waardevol vertrekpunt om inspiratie op te doen, is de website van de transformisten. Minder consumeren betekent minder produceren en dus minder uitstoot van CO2, minder verbruik van grondstoffen en water en minder productie van afval. Consuminderen is niet alleen zinvol tegen de klimaatverandering op zich, maar ook tegen de klimaatongelijkheid, want heel wat van ons consumptiegedrag heeft een grote impact over de grenzen heen, waar onze grondstoffen vandaan komen.
De fiets op!
Te koud? Te nat? Te veel wind? Smeer je kuiten in voor het klimaat. De klimaatflandriens trotseren met de fiets weer en wind om op hun bestemming te geraken. In tijden waarin teveel zitten een steeds groter gezondheidsprobleem wordt, is fietsen dé manier om in beweging te blijven. Fietsen helpt tegen overgewicht en maakt je gezonder, fitter en alerter. Aan fietsmodellen geen gebrek tegenwoordig: van de klassieke tweewieler tot longtail tot bakfiets tot elektrische variant, voor elk wat wils. Wat houdt je nog tegen?

Klimaatvriendelijk achter het stuur
Soms kunnen we natuurlijk niet anders dan ons met de auto te verplaatsen. Auto’s worden ook milieuvriendelijker. Maar de zuinigere motoren compenseren jammer genoeg niet voor de toename aan kilometers en de vaak zwaardere modellen die gekocht worden. De impact van onze auto’s gaat bovendien veel verder dan enkel de uitstoot.

Stond je er bijvoorbeeld al eens bij stil hoeveel energie er nodig is om een nieuwe auto te produceren? Grofweg kan je stellen dat dit overeenkomt met ongeveer 4000 liter benzine. Daarmee rijd je meer dan 2 maal de wereld rond! Ook het ruimtegebruik van het autoverkeer is een belangrijke verborgen impact. Niet alleen de weginfrastructuur, maar ook de parkeerplaatsen die nodig zijn. Bijna 8 miljoen voertuigen, waarvan 80% personenwagens, staan 90% van de tijd stil.
Hoe kan het anders?
- Neem de trein of de bus, de fiets of ga te voet. Denk voor grotere verplaatsingen ook eens aan carpoolen. Gebruik “covevent” of “carpool” of om carpooling te faciliteren voor activiteiten die je zelf organiseert. BlaBlaCar al eens uitgeprobeerd?
- Koop niet te snel een nieuwe auto. Heb je toch een nieuwe auto nodig, overweeg dan autodelen als alternatief. Tegenwoordig zijn er tal van platforms die dit steeds makkelijker maken. Op autodelen.net vind je een overzicht van alle initiatieven. Check zeker ook eens cambio en cozy wheels.
- Koop je toch een eigen wagen, kies dan een lichte, zuinige tweedehands auto. Liefst elektrisch: de eerste vloot elektrische auto’s arriveerde al op de tweedehandsmarkt. Check ev-database voor concrete informatie over elektrische wagens.
- Let er bij aankoop van een nieuwe auto op dat cijfers over zuinigheid van fabrikanten in de praktijk niet altijd kloppen. Praktijkcijfers van automobilisten kun je vinden op websites voor autogebruikers.
- Ook eenvoudige gedragswijzigingen tijdens het rijden zelf, kunnen de CO₂-uitstoot beperken. Dat begint met een aangepaste snelheid. De luchtweerstand en het gewicht bepalen voor een groot deel het verbruik, dat snel toeneemt, hoe sneller je rijdt. Veel auto’s verbruiken bij 130 km/uur tot 40% meer brandstof dan bij 110 km/uur.
- Wil je nog meer zuinige tips? Hier kan je ze vinden!
Doorbomen over bos
De regenwouden in het Amazonegebied, in het Congobekken en in Zuidoost-Azië, de longen van onze aarde, zijn voor elk levend wezen onmisbaar. Maar ook dicht bij huis, kunnen we niet zonder bomen. Ze zuiveren onze lucht van fijn stof, ozon en stikstofdioxide, en geven zuurstof af. Ze bieden ons ontspanning, een mooi landschap, gelegenheid om te wandelen en te fietsen, te klimmen en klauteren.
Tegelijkertijd gebeurt ontbossing aan een ongeziene snelheid. Zonder het te beseffen, dragen we hier vaak ook zelf aan bij, door producten te consumeren die bijdragen tot de ontbossing. Wat kan je hieraan doen?

- Minder vlees eten staat met stip op nummer 1. Voor dat vlees en vooral ook voor de veevoederproductie wordt wereldwijd nog steeds enorm veel woud gekapt. Als je toch vlees of zuivel koopt, wees dan alert voor waar het vandaan komt. Kies voor producten van lokale, biologische boeren.
- Wees alert bij het kopen van “ontbossingsgevoelige” producten, zoals koffie, chocolade of producten met palmolie. Let daarbij op duurzame labels zoals Rainforest Alliance of RSPO. Ook minder consumeren blijft voor elk van deze producten natuurlijk nog altijd de meest effectieve actie.
- Koop geen tropisch hardhout voor je nieuwe meubels, garagepoort, voordeur, ramen of terras. Er zijn lokale alternatieven uit duurzame bosbouw. Kijk steeds uit voor een duurzaam label zoals FSC of PEFC.
- Zelf je steentje bijdragen aan meer bos en bomen? Er zijn tal van mooie initiatieven om te steunen. Je kan ook de CO2-uitstoot van je eigen vliegtuig- of autoreis compenseren door een herbebossingsproject te steunen! We lijsten hier enkele opties op, maar er zijn er nog tientallen andere natuurlijk: treecological, adopteer een regenwoud, earth-funders, bosplus, fajalobi, …
Wil je nog meer tips? Breng dan zeker een bezoek aan de website think big act now en ontdek wat je thuis, als organisatie of via onderwijs kunt bereiken. Zie je door de bomen het bos niet meer? Spring dan eens binnen in Bokaal. We delen er kosteloos heel wat tips en hebben interessante lectuur liggen rond die verborgen impact. Ook heel bijzonder WC papier, kom maar eens kijken!
WOP! projecten
WOP! geeft niet enkel tips. We werken ook zelf projecten uit voor een duurzame planeet.
Basta!
In samenwerking met stad Tielt en met de ondersteuning van OVAM en Fostplus, lanceerde vzw WOP! in 2022 het Basta! project. Basta! Is een eenvoudig circulair systeem van duurzame, herbruikbare verpakking voor voedingsmiddelen. Door te kiezen voor de herbruikbare “Tieltse Basta! pot”, kan je in de deelnemende zaken ‘afvalvrij’ gaan winkelen.
Heb je zelf een take away zaak en ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met ons!
Zero waste week in Tielt
De zero waste week is een jaarlijks terugkerende week vol leuke en inspirerende activiteiten rond afvalreductie, omgaan met verspilling, hergebruik en herstel. Onze activiteiten geven concrete, tastbare oplossingen en sensibiliseren om stappen te zetten richting een “Zero Waste” levensstijl. We organiseren dit vanuit vzw WOP!, samen met Stad Tielt, Avansa MZW, de Mondiale Raad en heel wat gemotiveerde burgers, organisaties, scholen en handelaren. Ook in 2023 ging Tielt voor “zero waste”. Van maandag 8 tot en met zondag 14 mei was er veel leuks te beleven. Samen krijgen we heel wat in beweging. Benieuwd wat er allemaal aan bod kwam? Klik dan zeker door naar de terugblik en fotoreportage van de zero waste week 2023!
Een nieuw WOP! project?

Een idee voor een nieuw WOP! project? Neem dan zeker contact op met ons!