Zero waste week 2023 was een knaller! Ben jij ook klaar om te knallen?

Ook in 2023 ging Tielt voor “zero waste”. Van maandag 8 tot en met zondag 14 mei organiseerde vzw WOP! samen met Stad Tielt, Avansa MZW, de Mondiale Raad en heel wat gemotiveerde burgers, organisaties, scholen en handelaren een week vol leuke en inspirerende activiteiten rond afvalreductie, omgaan met verspilling, hergebruik en herstel.

Als Zero Waste Warrior ben je nu klaar om zelf verder actie te ondernemen: om minder te verspillen, meer aan hergebruik te denken, te herstellen waar het kan, en… anderen hierin te inspireren. We geven je hieronder de nodige tips & tricks!

Met de Zero Waste Week – intussen een jaarlijkse traditie – willen we duidelijk maken dat je met kleine veranderingen in jouw consumptiegedrag wel degelijk beter kan zorgen voor onze planeet. Onze activiteiten geven concrete, tastbare oplossingen en sensibiliseren om stappen te zetten richting een “Zero Waste” levensstijl: laten liggen wat je niet nodig hebt, kiezen voor producten zonder verpakking, materialen een tweede leven geven, kiezen voor een circulaire economie.

Escape room impact smartphones

Wat weet jij allemaal over onze digitale en elektronische voetafdruk? Over de ontginning van goud, kobalt, lithium en zoveel meer voor het maken van onze smartphones? De mijnbouw die daaraan gekoppeld is, leidt tot ontbossing, bodem- en waterverontreiniging, vissterfte, sociale conflicten en gezondheidsproblemen. En dat is nog maar het begin van het verhaal…

Het goede nieuws? Met wat digitale soberheid en een paar concrete tips kan iedereen een stukje bijdragen aan oplossingen voor deze uitdaging.

Om dit complex verhaal op een speelse manier aan te brengen, was het spannende escape room spel van Bosplus ideaal! Vele leerlingen gingen de competitie aan, maar ‘s avonds was het spel ook een originele activiteit voor vriendengroepen, een teambuilding, …

En de winnaars? Dat waren Dorus, Jason, Gatano, Keano, Leon en Timo. In hun naam werd 1500 m² tropisch bos aangeplant in Bala Bala Idiofa, Congo, via het project Faja Lobi.

Klimaatlezing door VRT-journalist Stijn Vercruysse

Stijn Vercruysse werkt als journalist bij de VRT, waar hij verantwoordelijk is voor het nieuws met betrekking tot Afrika. Daarnaast volgt Stijn al meer dan 10 jaar het thema duurzaamheid op. In zijn lezing deelde hij aan de hand van wetenschappelijke artikelen en grafieken enorm veel informatie.

Maar met cijfers alleen blijft de boodschap rond klimaatverandering vaak te abstract. Door zijn vele reportage reizen kon Stijn aangrijpende verhalen brengen van mensen die de nadelen van de klimaatverandering aan den lijve ondervonden en nog steeds meemaken. Dit was confronterend, maar de ideale manier om te begrijpen welke impact klimaatverandering heeft op mensen over de hele wereld, van Griekenland tot Afrika.

Workshop “Upcycling”

Op woensdag 10 mei kon je in de Kringwinkel iets uitkiezen in de rekken en onder vakkundige begeleiding van Studio Stoflov toverden we oude dekens, T-shirts en broeken 👖👕om tot vrolijke kussens, hippe tote bags en een yogakussen 🧘‍♀️.

Superleuke manier om de inhoud van jouw kleerkast een nieuw leven te geven en in te zetten op circulaire economie 🌎💪🌎.

Repair Café VTI Tielt

Wat een bedrijvigheid was dat op donderdagavond 11 mei in VTI Tielt! Het repair café draaide op volle toeren… Je kon er terecht met een defect toestel, kledij, speelgoed, noem maar op. Alles van elektronica en mechanica tot hout, textiel of fietsen was welkom. Gegarandeerd blije gezichten en gezelligheid aan de bar!
Interesse in een netwerkevent speciaal voor herstellers van Repair Cafés? Mail dan naar margot.vandendriessche@avansa.be

Lezing Marlies Van Wemmel – #NiksNieuwjaar

Marlies Van Wemmel, die een jaar lang niets nieuws kocht, kwam op vrijdag 12 mei ‘s namiddags heel wat leerlingen en ‘s avonds in het Sint-Andries Ziekenhuis heel wat andere mensen inspireren met haar concrete, haalbare tips rond consuminderen.

  • Zoek, ruil, deel, leen en koop 2e hands…
  • Vooral: vooraleer je iets nieuws koopt: wacht.
  • Wacht omdat het misschien wel op je weg komt via iemand die het niet meer nodig heeft.
  • Of omdat je je bedenkt na de eerste impulsieve koopreflex: heb ik dit wel écht nodig?

Meer tips? Lees verder in dit interview met Marlies.

Tweedehandsbeurs ‘RecyKleren’

Intussen een klassieker in Tielt: de kledingruilbeurs “RECYKLEREN” van de Kleine Torenvalk – Natuurbelevers. Heerlijk eenvoudig (je brengt binnen wat je kan missen en neemt mee wat je kan gebruiken, helemaal voor niets) en heerlijk gezellig. De ideale manier om op een duurzame manier je kleerkast op te ruimen of een nieuw pareltje te vinden voor in jouw garderobe.

Dit jaar voor het eerst ook met een herstelstand voor kleine retouches en met een “pimp je kleren” hoekje voor de jeugd. 🪡🧵

Iets om zelf eens te organiseren in jouw straat, op jouw school of werk, of gewoon met een paar vrienden thuis?

Faire Ronde & bezoek Bokaal

Tielt is sinds 2007 een Faire gemeente en zo maakten we in de Zero Waste Week ook plaats voor de Faire Ronde: een nieuw initiatief ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Fair Trade.
Al wandelend of fietsend konden de deelnemers kennismaken met een zevental Tieltse LEF-locaties : initiatieven die aan de slag gaan met Lokale, Ecologische en Faire productie en handel. Zo ging men langs bij de Oxfam wereldwinkel, de Tieltse boerenmarkt, Mivalti’s Corner, de kringwinkel, Tannekes Tuin en onze verpakkingsvrije winkel Bokaal! Op elk van deze locaties konden de deelnemers genieten van een LEF-versnapering.
Er werd ook aangegeven hoe het stadsbestuur inzet en nog beter zou kunnen inzetten op eerlijke en ecologische handel, want er is zeker nog ruimte voor meer ambitie. Met de Tieltse trekkersgroep Fair Trade Gemeente worden dan ook naar de toekomst toe nieuwe impulsen gegeven aan stadsbestuur en burgers om faire handel een prominente plaats te geven in het dagelijkse leven.

Degrowth

De-wat? Degrowth. De term viel meermaals in de gesprekken die volgende op de lezingen en andere activiteiten tijdens de zero waste week. Degrowth is een oproep om af te stappen van de gedachte dat vooruitgang synoniem is voor (economische) groei. We leven in een sociaal model waarin alles draait om ‘sneller, groter, hoger en verder’. Dit leidt niet alleen tot het overschrijden van de draagkracht van de aarde en gradueel uitputten van onze natuurlijke hulpbronnen, maar ook op sociaal vlak tot uitsluiting, tot stress en tot onrechtvaardigheid. Dé essentie van de zero waste week kan je dan ook samenvatten als een warme oproep om het met wat minder te doen. Niet alles hoeft nieuw te zijn, groot te zijn, ver te zijn. Maak wat ruimte om te herstellen. Te consuminderen. Te ontspullen. Digitale soberheid aan de dag te leggen. Dan zijn we al een heel eind op weg naar een andere, meer solidaire en duurzame vorm van rijkdom.

En nog zoveel meer…

Zero waste boeken in de bib, opruimactie door Mivalti en Internaat Tielt, je kledij ruilen in de SWAPSHOP 👕👖🩲 van De Bron, de plastiQ trailer in het VTI Tielt, de auto niet gebruiken bij het woon-schoolverkeer op Campus De Reynaert 🛹🛼🏇🚲🛴, een zero waste persmoment in het Tieltse stadhuis, koken met restjes voor de medewerkers, duurzame Tieltse handelaars in de kijker, … Het hoorde ook allemaal bij Editie 2023.

Ongetwijfeld staan hier nog veel acties niet vermeld. Af en toe werden we zelf verrast door een eigen initiatief van een school, bedrijf of Tieltse organisatie. Het is duidelijk: zero waste leeft. Probeer jij ook jaarrond een paar van de goeie tips en creatieve ideeën mee te nemen? Succes!

Wereldburgerschap

Dit jaar konden we ook rekenen op financiële ondersteuning vanuit de provincie West-Vlaanderen, en dit dankzij een subsidie rond “Wereldburgerschap”

Meer van dat?

Check de website www.zerowasteweektielt.be en volg ons op Facebook https://www.facebook.com/ZeroWasteWeekTielt 

Vragen of ideetjes voor de volgende editie? Zin om achter of voor de schermen mee te helpen volgend jaar? Stuur een mailtje naar vzwwop@gmail.com.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: