Duurzaam door december

December… Maand van de warmte, gezelligheid, dicht bij elkaar, samen vieren, overgang naar nieuw, vol verwachting en hoop op beter, voor iedereen.
Maar ook: maand bij uitstek van overconsumptie, voedselverspilling, overbodige geschenken. Dat kan gelukkig ook anders, zonder minder leuk of origineel te zijn.
We delen hier graag een paar eenvoudige inspirerende ideetjes.

Kring-Kerst

Kijk jij in de decembermaand voor Sint, Kerst, Nieuwjaar… ook eens voor een tweedehands alternatief, een belevingsgeschenk of voor duurzaam speelgoed?
Nog nooit was het zo eenvoudig om die alternatieven te vinden, met dank ook aan de vele online platformen. Tweedehands.be en de Kringwinkel kennen we intussen allemaal en blijven toppers. Maar er is zoveel meer. Laat je inspireren door De Tranformisten of NiksNieuwjaar.
Of misschien nog het allerleukste? Een toffe ruil met iemand uit je eigen kennissenkring…

Schenk eens een boom

Tips voor een duurzaam geschenk tijdens de feestdagen? Op nummer 1 blijft deze staan: schenk eens een boom!
Dankzij BOS+ kan je heel eenvoudig een boompje cadeau geven aan iemand die je graag ziet. Een duurzaam en origineel cadeau met de eindejaarsperiode in aantocht. Je kan zelfs een persoonlijke boodschap toevoegen voor de ontvanger.

Schenker en ontvanger krijgen bovendien een uitnodiging om het boompje zelf te komen planten. Dat is uiteraard geen verplichting, maar misschien wel een leuk idee voor een gezellig uitje? Jullie hoeven enkel je rubberen laarzen mee te nemen; BOS+ zorgt voor het boompje en legt je uit hoe je te werk gaat. Zie je dat niet zitten? Geen nood, dan steekt BOS+ wel de schop in de aarde voor jou. 

Andere opties op een boom te schenken? Dit zijn enkele van onze favorieten:
✅ Faja Lobi => Een bewonderenswaardig project van Gentenaar Jurgen Heytens in Congo. Bijzonder sterk hier is de totaalbenadering, met een enorm sterke betrokkenheid van de lokale gemeenschappen.
✅ Adopteer regenwoud => Bescherming en herbebossing van regenwoud in Costa Rica. De grote troef hier is dat “Adopteer Regenwoud” ook bestaand woud beschermt, en dat is nog vele malen belangrijker en effectiever dan starten vanaf nul.
✅ Mangrove herstel in Benin => Mangroves vormen een bijzonder kwetsbaar en belangrijk ecosysteem. Wereldwijd staan ze sterk onder druk.

Duurzame alternatieven voor de Kerstboom?

Dit wist je natuurlijk al: heel duurzaam is het natuurlijk niet om een boom te kweken, die een paar weken binnen te zetten en daarna weer weg te gooien… Een duurzame kerstboom, bestaat dat eigenlijk? Wat is beter, een echte of een herbruikbare plastic boom? The Guardian zocht het uit, haar conclusie: het is ingewikkeld. Maar met een plastic boom ben je in elk geval zelden beter af en eindig je met een niet hernieuwbare afvalbron. Daarom delen we graag een aantal leukere alternatieven.

Allemaal mensen

We zijn allemaal mensen, maar niet alle mensen hebben het even goed, en in deze periode van verbinding willen we daar extra hard bij stilstaan. Het leed in Gaza en op vele andere plaatsen in de wereld momenteel is onmenselijk. Ook dichter bij huis zijn er echter veel mensen die onze ondersteuning kunnen gebruiken. Zo trekken de vrijwilligers van “Allemaal Mensen” iedere derde zaterdag van de maand trouw naar Duinkerke op bezoek in het mensen kamp. Dit al vijf jaar lang. Momenteel leven er nog steeds tussen de 1000 en 1500 mensen in erbarmelijke omstandigheden.

Jouw zero waste winkel in Tielt

Last but not least: we verwelkomen je graag in Bokaal voor meer inspiratie en duurzame geschenkjes of een cadeaubon. Zo kan je iemand uit jouw kring ook laten kennismaken met duurzaam winkelen. Spring zeker eens binnen.

Geef een reactie

Ontdek meer van Wijzer omgaan met de planeet

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder