Doe-het-zelf-tips voor minder impact

Maak zelf je volkorenspeltbrood (Liesje Breyne)

500 gram volkoren speltbloem (te bestellen bij Bokaal) // 2 theelepels zeezout // 1 theelepel natriumbicarbonaat // 360 ml lauw water // 1 eetlepel honing

Verwarm de oven op 240 graden. Roer de bloem, het zout en het natriumbicarbonaat door elkaar in een kom. Roer goed en voeg honing toe. Roer tot een smeuïg deeg, kneden is niet nodig. Doe het deeg in een bakvorm en maak er een inkeping in.

Smakelijk!

Mmmm… DIY mueslirepen! (Liesje Breyne)

Lekker, gezond, biologisch, energierijk tussendoortje! Wat heb je nodig van Bokaal?
Voor 10 à 12 repen:

10 vijgen of 15 dadels // 1 handje gemengde noten // 200g gemengde super zadenmix // 2 el cacaopoeder (buren Oxfam Wereldwinkel) // 3 el kokosolie

E allora?

  • Mix alles fijn. Smelt kokosolie en meng goed door de mix. Doe in cakevorm en druk goed aan. Min 2 uur in koelkast. Snij in reepjes en…geniet!!!

Lekker, gezond, biologisch, energierijk tussendoortje. Eventueel: overgieten met 100 g au-bain-marie gesmolten chocolade.

Vloeibaar afwasmiddel maken (Laura Van Vooren)

Omdat een klassiek afwasmiddel vol met giftige stoffen zit (op het flesje dreft staat bijvoorbeeld: “schadelijk voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen”), loont het de moeite uit te kijken naar andere opties. De gekende producten van Ecover vormen bijvoorbeeld een goed alternatief: ze zijn met name gemaakt van biologisch afbreekbare ingrediënten, vaak in grotere flessen of bidons te vinden, en grotendeels verpakt in gerecycled plastic. Een grote sprong vooruit dus. Maar je kan natuurlijk ook gewoon zelf je afwasmiddel maken en zo plastic afval volledig uitsluiten, en dat probeer ik sinds kort.

In mijn eerste poging heb ik twee eetlepels sodakristallen en één eetlepel natriumbicarbonaat opgelost in één liter water. Een klein scheutje van dit mengsel per vaatwasbeurt volstaat. Sodakristallen reinigen en ontvetten, en de vaat is schoon. Alleen was het erg wennen, want het mengsel is heel erg dun, schuimt niet en is kleurloos. Op die manier lijkt het alsof je enkel met water aan het afwassen bent. Daarom heb ik de na eerste keer ook 1 eetlepel gewoon afwasmiddel toegevoegd aan het mengsel. Voor mij werkt dat veel beter! Het water schuimt een klein beetje en ook het uitzicht en de geur doen nog wat denken aan het afwasmiddel dat ik gewend was.

Ik gebruik dit mengsel trouwens ook in de vaatwasmachine en het werkt perfect!

Sodakristallen en bicarbonaat (bakpoeder) kan je gewoon kopen in de supermarkt, maar natuurlijk ook bij onze verpakkingsarme winkel Bokaal.

Wasbare wattenschijfjes (Lies Geerolf)

wattenschijfjes

Voor de dames onder ons die dagelijks hun gezicht reinigen verbruiken we op jaarbasis toch heel wat watjes. Echt duurzaam is kan je dit niet noemen…

Op webshops of winkels kan je vaak al wasbare wattenschijfjes kopen, maar eerlijk gezegd vind ik dit veel geld voor wat het is. Maar het kan ook anders! Waarom niet gewoon zelf maken?

Bij mijn oma vond ik een oud flanellen laken en ik heb die verknipt tot kleine en grotere vierkantjes. Je kan hierbij zelf de grootte bepalen wat ik al een voordeel vind. Zelf ben ik niet zo handig met de naaimachine, maar er is wel altijd iemand in je omgeving die je daarbij kan helpen… Zo heeft mijn tante tot slot de vierkantjes gestikt en voilà klaar!

In plaats van je wattenschijfje in de vuilbak te gooien, gooi je het nu in je wasnetjes ;).

Was- & vaatwasmiddel:  ecologisch én goedkoper (Lien Vansteenbrugge)

Kalkaanslag, rode wijnvlekken, aangekoekt vet, … voor alle huishoudelijke kwaaltjes is er wel een magisch product dat u een zorgeloos en perfect huishouden belooft.  Wat de slimme reclamejongens er liever niet bij vertellen, is dat we met zijn allen massaal giftige chemische stoffen in het leidingwater lozen, en dat sporen daarvan ook onvermijdelijk achterblijven op uw servies, kledij of kookpannen.  En dan hebben we het nog niet over de vele plastic bidons en flessen gehad.

Dat kan ook anders…

U hoeft helemaal geen diploma chemie te bezitten om zelf aan de slag te gaan.  U hoeft er ook uw spaarcenten niet voor aan te spreken.  Integendeel, deze middeltjes zijn efficiënt, gemakkelijk én een pak goedkoper.  De ingrediënten vind je gemakkelijk in de plaatselijke drogisterij, natuurwinkel, sommige supermarkten of online.  En hopelijk binnenkort ook in onze verpakkingsarme winkel ‘Bokaal’.

Wasmiddel

Met twee ingrediënten maak je een zacht wasmiddel dat prima werkt voor alle was die genoeg heeft aan een grondige doch milde spoelbeurt.  80 gram geraspte Marseillezeep of zeepvlokken, al dan niet reeds gemengd met wat lavendel of een ander geurtje (biologisch) met 5 liter water laten opkoken en een nacht laten afkoelen.  Je mengsel is nu dik en papperig geworden.  Zet er even de mixer in, en giet over in een lege fles.  Klaar!

Wil je de was heerlijk laten ruiken, voeg dan een tiental druppels etherische olie naar keuze toe bij elke wasbeurt in het vakje voor de wasverzachter.

Wil je je wasmiddel wat extra waskracht geven (witte was of handdoeken bijvoorbeeld), voeg dan 40 gram natriumbicarbonaat (‘baking soda’) toe na het opkoken.

Vaatwaspoeder

Meng 100 gram keukenzout, 100 gram natriumbicarbonaat, 300 gram kristalsoda en 300 gram citroenzuur in een mengschaal.  Voeg er 20 druppels etherische olie van citroen en 20 druppel van eucalyptus aan toe.  Klaar! Een flinke eetlepel per cyclus volstaat.  Gebruik bij voorkeur biologisch vaatwaszout en glansspoelmiddel toe.  Het glansspoelmiddel kan je heel gemakkelijk vervangen door huishoudazijn.

image
image2
vaatwaspoeder

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: